Boerderij De Hoogte

Gebied

De zak van Zuid-Beveland is een prachtig gebied, overweldigend vanwege de rust en het kleinschalig karakter. Het gebied is aangewezen als Nationaal Landschap. Het door agrarisch gebruik bepaalde landschap is verrassend afwisselend en varieert van intiem tot open en ruim. Zeer karakteristiek zijn de polders met hun bloemdijken, kreken, welen en kleine kavels, kleine dorpen en solitaire 'grenslinden'. Vooral het kleinschalig middeleeuws dijkenlandschap is uniek in West Europa. Om de 'Zak' goed te leren kennen, reist u met de stoomtrein Goes-Borsele of neemt u een kijkje in het Informatiecentrum van de Zeeuwse Schaapskudde. De grazende schaapskudde kunt u altijd ergens langs de bloemdijken tegenkomen. Voor het proeven van de 'Zak' brengt u een bezoek aan een van de wijnmakerijen of geniet u van andere streekeigen ambachtelijke producten, die aangeboden worden op de karakteristieke boerderijen. Het gebied leent zich bij uitstek voor een verkenning met de fiets of de benenwagen. Vele fiets- en wandelroutes zijn uitgezet. Ons bedrijf maakt bijvoorbeeld deel uit van de Boerenlandroute.

Boerderij "De Hoogte"

De huidige boerderij dateert uit ca. 1890. Sinds 1898 is de boerderij familiebezit. In de 2e wereldoorlog kwam de boerderij kort voor de bevrijding binnen schootsafstand van de geallieerden te liggen. In 1953 werden ook wij door de watersnoodramp getroffen. De polder liep vol en wij moesten enkele dagen op zolder bivakkeren, omdat het water ruim een meter hoog in de schuur en het  woonhuis stond. De koeien konden zich met moeite redden maar de varkens verdronken. Het huidige bedrijf bestaat uit plusminus 50 hectare akkerbouw. De voornaamste gewassen die geteeld worden zijn: aardappelen, suikerbieten en granen (tarwe en gerst).

 

Heden en toekomst

De landbouw verkeert in een crisis. Het telen voor wereldmarktprijzen is hier verhoudingsgewijs veel te duur. Boeren zoeken nieuwe wegen om toch toekomstperspectief te houden. De neventakken op ons bedrijf zijn het aanbieden van overnachtingsplaatsen (agrotoerisme) en 'natuurbeheer' in de vorm van het inzaaien van akkerranden met bloemen, kruiden en grassen. Over natuur gesproken, naast flora doen wij ook iets aan faunabeheer. In de schuur hangt een uilenkast en wij ontwikkelen broedplaatsen voor zwaluwen. Zodoende komen er toch weer wat dieren terug op de boerderij. Graag vertellen wij u er meer over!

 

               

http://www.bedandbreakfast.nl

http://www.breakfastandbed.nl

http://eropuitineigenland.nl